Skip to main content

Ontruimingsoefening

Ontruimingsoefening

Iedereen moet naar buiten, hoe gaat dit? Het is belangrijk om je getrainde BHV’ers periodiek, meestal één keer per jaar ook daadwerkelijk te laten oefenen met een ongeval of calamiteit. Hierdoor komen de zwakke plekken boven water, waar extra op geoefend moet worden en bereik je een hoger niveau met de BHV ploeg.

OVER DE ontruimingsOEFENING

Het organiseren van ontruimingsoefeningen, conform vooraf vastgesteld scenario. De oefening kan aan- of onaangekondigd worden uitgevoerd.

Meestal start je als organisatie met een aangekondigde oefening, hierdoor krijg je een duidelijk beeld hoe de organisatie ervoor staat. Na bijscholing en meer ervaring kunnen de oefeningen complexer worden gemaakt met bijvoorbeeld een Lotus slachtoffer in een onaangekondigd scenario en tijdstip.

OPZET VAN EEN ontruimingsOEFENING

Hieronder staan enkele stappen die gevolgd kunnen worden om een ontruimingsoefening bij een bedrijf te organiseren:

  1. Bepaal het doel en de scope van de ontruimingsoefening: wat wil je bereiken met de oefening en welke gebieden of afdelingen wil je erbij betrekken? Zorg ervoor dat alle belanghebbenden op de hoogte zijn van het doel en de scope van de oefening.
  2. Zorg dat je ontruimingsplan op orde is: beschrijf hoe de ontruiming in zijn werk zal gaan, wie verantwoordelijk is voor welke taken en hoe de communicatie tussen de verschillende betrokken partijen zal verlopen. Het ontruimingsplan moet ook rekening houden met specifieke scenario’s, zoals een brand of een bommelding.
  3. Maak een scenario: het scenario beschrijft de situatie waarvoor de ontruimingsoefening wordt uitgevoerd. Het kan bijvoorbeeld gaan om een brand, een gaslek of een andere noodsituatie. Het scenario moet realistisch zijn en rekening houden met de omstandigheden en de gebouwen waar de oefening zal plaatsvinden.
  4. Voer de ontruimingsoefening uit: zorg ervoor dat alle betrokkenen weten wat hun rol is tijdens de oefening en dat ze op de hoogte zijn van de procedures. Houd de oefening zo realistisch mogelijk, maar zorg ervoor dat de veiligheid van alle betrokkenen gewaarborgd blijft.
  5. Evalueer de ontruimingsoefening: na afloop van de oefening is het belangrijk om te evalueren hoe de oefening is verlopen en om eventuele verbeterpunten te identificeren. Bespreek deze verbeterpunten met alle betrokkenen en neem deze mee in de volgende ontruimingsoefening.
vraag een ontruimingsoefening aan

Details over de training:

  • Duur: 1 dagdeel, incl. voorbereiding en verslaglegging
  • Locatie: incompany
  • Begeleiding: 1, 2 of 3 trainers (naar behoefte)
  • Locatie: Incompany
  • Aantal deelnemers: nvt
  • Certificaat: Ja, ontruimingscertificaat
  • Lotus slachtoffer: ja
  • Lunch: nee
  • Koffie en thee: ja
  • Speciale vereisten deelnemers: nee

zoekt een andere training?

Wilt u zich direct inschrijven voor een cursus of training? Klik op onderstaande button om u in te schrijven voor de door u gewenste training.

alle trainingen

Basim consultancy

Ook met betrekking tot vraagstukken om uw bedrijfsvoering te verbeteren en veiliger te maken zijn wij u graag van dienst. Door onze brede expertise kunnen we u met al uw vragen van dienst zijn.

Naar overzicht

basim producten

Basim veiligheid biedt u een breed scala aan producten om uw bedrijfsvoering veilig te maken en te behouden. Ook kunt u met onze producten aan uw wettelijke verplichtingen voldoen.

webshop