Skip to main content

LoToTo Machineveiligheid

Wat is LoToTo?

In de industrie gebeuren veel ongevallen en near misses als een installatie of machine is uitgeschakeld voor onderhoud of als gevolg van een storing of calamiteit. Dat is een opvallend gegeven, want het onderhouden, reinigen en vervangen van onderdelen beslaat maar enkele procenten van de totale bedrijfstijd. Om deze werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren is het noodzakelijk dat de machine of installatie helemaal uit staat en niet meer kan worden opgestart voordat het werk helemaal klaar is.

Lock Out – Tag Out – Try Out (LOTOTO), Ofwel: Stopzetten en vergrendelen – Markeren – Controleren, is een veiligheidsprocedure die ervoor zorgt dat dit ook echt wordt toegepast. Deze procedure richt zich op het beschermen van mensen die werkzaamheden uitvoeren aan machines, installaties of apparatuur. Met LOTOTO creëer je een fysieke afscherming voor de onderhoudsmedewerker of monteur door ervoor te zorgen dat inschakelen of opstarten tijdens de werkzaamheden niet mogelijk is.

Het nut van LoToTo

Natuurlijk weet u wat u doet als u onderhoudswerkzaamheden of reparaties uitvoert aan een machine of installatie en weet u van uzelf dat u veilig werkt. Maar heeft u er evenveel vertrouwen in dat een collega niet per ongeluk het apparaat weer aanzet terwijl u nog bezig bent? Zo gaat het namelijk vaak mis. Een operator of andere monteur heeft niet in de gaten dat er nog iemand aan het sleutelen is en zet de machine, pomp of installatie weer aan. Met LOTOTO worden dit soort ongevallen voorkomen. Deze procedure zorgt ervoor dat u of een collega niet het slachtoffer worden van de vergissing, onachtzaamheid of zelfs onkunde van anderen.

Volgens de wet is in eerste instantie de werkgever verplicht om ervoor te zorgen dat onderhoudswerkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd. De Machinerichtlijn uit die wet- en regelgeving beschrijft de maatregelen die de fabrikant moet nemen om veilig te kunnen werken aan een uitgeschakelde machine of installatie.

Waarom LoToTo

In veel landen gelden er ARBO-eisen met betrekking tot LOTOTO-procedures. Deze eisen kunnen betrekking hebben op de volgende aspecten:

 1. Werkgevers moeten een schriftelijk beleid hebben dat het gebruik van LOTOTO-procedures bevordert. Dit beleid moet duidelijk aangeven hoe LOTOTO-procedures moeten worden geïmplementeerd en gevolgd.
 2. Werkgevers moeten alle energiebronnen identificeren die gecontroleerd moeten worden tijdens onderhouds- of reparatiewerkzaamheden. Dit omvat elektrische energie, mechanische energie, hydraulische energie, pneumatische energie en andere vormen van energie die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn.
 3. Lockout- en tagoutapparaten: Werkgevers moeten geschikte lockout- en tagoutapparaten verstrekken aan werknemers, zoals hangsloten, veiligheidstags en vergrendelingssystemen. Deze apparaten worden gebruikt om energiebronnen uit te schakelen, te vergrendelen en te markeren om onbedoeld opstarten te voorkomen.
 4. Werknemers moeten worden getraind in de LOTOTO-procedures en de juiste toepassing ervan. De training moet werknemers voorzien van kennis over de gevaren van ongecontroleerde energiebronnen, het gebruik van lockout- en tagoutapparaten, de stappen voor het veilig vergrendelen en ontgrendelen van machines, en andere relevante veiligheidsvoorschriften.
 5. Werkgevers moeten de LOTOTO-procedures periodiek herzien en evalueren om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn en aan de geldende veiligheidsnormen voldoen.
Schrijf je in voor de training

Details van de cursus:

 • Duur: 1 dagdeel
 • Inzet: 1 trainer
 • Locatie: Incompany of BHV Oefencentrum
 • Deelnemers: Maximaal 6 deelnemers
 • Certificaat: Ja
 • Lesstof: Praktijkdag
 • Inclusief lunch: nee
 • Inclusief koffie en thee: ja
 • Speciale vereisten deelnemer: geen

Zoekt u een andere training?

Wilt u zich direct inschrijven voor een cursus of training? Klik op onderstaande button om u in te schrijven voor de door u gewenste training.

Naar overzicht

Basim Consultancy

Ook met betrekking tot vraagstukken om uw bedrijfsvoering te verbeteren en veiliger te maken zijn wij u graag van dienst. Door onze brede expertise kunnen we u met al uw vragen van dienst zijn.

Naar overzicht

Basim producten

Basim veiligheid biedt u een breed scala aan producten om uw bedrijfsvoering veilig te maken en te behouden. Ook kunt u met onze producten aan uw wettelijke verplichtingen voldoen.

Webshop