Skip to main content

HACCP Voedselveiligheid

Wat is HACCP

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points en houdt verband met de risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. HACCP is in de jaren zestig ontwikkeld op verzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Voor ruimtereizen is het belangrijk, dat voedsel lang houdbaar (en dus veilig) blijft. Uiteindelijk kwam men tot de conclusie, dat een dergelijke norm niet alleen handig is voor ruimtereizen, maar voor de gehele mensheid. De (internationale) richtlijnen voor het streven naar veilige voedingsmiddelen zijn uiteindelijk vastgelegd in de Codex Alimentarius. De Codex is geen wetgeving, maar dient als leidraad voor het opstellen van de wetgeving omtrent voedselveiligheid.

Voor wie is HACCP?

Een voedselveiligheidssysteem op basis van de HACCP-eisen, geldt voor iedereen die met voedingsmiddelen werkt. Van cateraar en snackbar tot slagerij en viswinkel. Voor verschillende branches is een hygiënecode opgesteld, als leidraad voor hygiënisch- en voedselveilig werken.

Een hygiënecode is een gids voor bedrijven die met voedsel omgaan, opgesteld door de sector. In deze gids vindt u de regels om de voedselveiligheid en de hygiëne te bewaken. Vraag de hygiënecode op bij uw brancheorganisatie.

Regelgeving HACCP

De regelgeving voor HACCP is vastgelegd in de Europese verordening 852/2004 en de Nederlandse Warenwetbesluit Hygiëne van Levensmiddelen. Deze regelgeving schrijft voor dat bedrijven die voedsel produceren, verwerken, distribueren, opslaan en/of verkopen, moeten voldoen aan de HACCP-voorschriften. Dit betekent dat zij moeten beschikken over een voedselveiligheidssysteem dat gebaseerd is op de HACCP-principes.

Schrijf je in voor de training

Details over de cursus:

  • Duur: 1 dagdeel
  • Inzet: 1 trainer
  • Locatie: Incompany of BHV Oefencentrum
  • Deelnemers: Maximaal 6 deelnemers
  • Certificaat: Ja
  • Lesstof: Praktijkdag
  • Inclusief lunch: nee
  • Inclusief koffie en thee: ja
  • Speciale vereisten deelnemer: geen

Zoekt u een andere training?

Wilt u zich direct inschrijven voor een cursus of training? Klik op onderstaande button om u in te schrijven voor de door u gewenste training.

alle trainingen

Basim consultancy

Ook met betrekking tot vraagstukken om uw bedrijfsvoering te verbeteren en veiliger te maken zijn wij u graag van dienst. Door onze brede expertise kunnen we u met al uw vragen van dienst zijn.

Naar overzicht

basim producten

Basim veiligheid biedt u een breed scala aan producten om uw bedrijfsvoering veilig te maken en te behouden. Ook kunt u met onze producten aan uw wettelijke verplichtingen voldoen.

naar webshop