Skip to main content

Ontruimingsplannen

Het ontruimingsplan

Voor veel organisaties en bedrijven zijn een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en een ontruimingsplan verplicht. Elke wetgever is wettelijk verplicht om bhv te organiseren en ‘doeltreffende maatregelen’ te treffen. Wat doeltreffend is, is aan de werkgever. Een ontruimingsplan kan daar echter zeker een bijdrage aan leveren.

Onderhoud van het ontruimingsplan

Een goed ontruimingsplan geeft aan hoe er moet worden ontruimd, hoe de communicatie plaatsvindt, hoe de hulpverleningsdiensten worden opgevangen en welke persoon de leiding heeft in geval van een calamiteit.

Het is belangrijk dat het ontruimingsproces niet alleen op papier staat; iedereen binnen de organisatie dient zich het proces eigen te maken. Oefen daarom minimaal één keer per jaar het ontruimingsplan door het in de praktijk te toetsen, door middel van simulaties zoals table-tops of ontruimingsoefeningen. Iedereen dient (in geval van calamiteit) op een juiste en ordelijke wijze het gebouw te verlaten.

Met de opgedane praktijkervaring uit deze testen kan het ontruimingsplan vervolgens – indien nodig – worden bijgesteld.

Waarom een ontruimingsplan?

Een ontruimingsplan ontstaat vaak vanuit de verplichting om een brandmeldinstallatie te hebben. Ook in sommige gebouwen met een gebruiksvergunning op basis van de gemeentelijke bouwverordening is een ontruimingsplan verplicht. Een ontruimingsplan moet worden ondersteund door duidelijke en gedetailleerde plattegronden van het gebouw en de omgeving, waarop duidelijk de vluchtroutes, nooduitgangen en verzamelplaatsen zijn aangegeven.

Het ontruimingsplan moet duidelijke instructies bevatten over hoe je in geval van een noodsituatie communiceert met de hulpdiensten, personeel en bezoekers, zoals welke alarmen er worden gebruikt en hoe ze worden geactiveerd, en welke personen of teams verantwoordelijk zijn voor het coördineren van de evacuatie.

Op deze manier maakt u een werkbaar document dat ten alle tijden ingezet kan worden bij calamiteiten.

Wij adviseren u bij de opzet en uitwerking van uw ontruimingsplan. Ook kunnen we dit volledig uit handen nemen en het ontruimingsplan voor u opstellen.

vraag informatie aan

Een goed ontruimingsplan:

  • geeft handvatten aan een gestructureerde ontruiming
  • voorkomt slachtoffers
  • voorkomt extra schade door adequaat handelen
  • voorkomt of beperkt je reputatieschade

zoekt u een andere training?

Wilt u zich direct inschrijven voor een cursus of training? Klik op onderstaande button om u in te schrijven voor de door u gewenste training.

alle trainingen

basim consultancy

Ook met betrekking tot vraagstukken om uw bedrijfsvoering te verbeteren en veiliger te maken zijn wij u graag van dienst. Door onze brede expertise kunnen we u met al uw vragen van dienst zijn.

Naar overzicht

basim producten

Basim veiligheid biedt u een breed scala aan producten om uw bedrijfsvoering veilig te maken en te behouden. Ook kunt u met onze producten aan uw wettelijke verplichtingen voldoen.

webshop