Skip to main content

Gasmeten Ex-Ox-Tox

Wat houdt de training gasmeten in?

De training Gasmeten is bedoeld voor medewerkers die op hun werkplek bezig zijn met gasmeten en gasdetectie. Nadat de deelnemer de cursus Gasmeten heeft afgerond is hij/zij in staat om planmatig en veilig gas-, zuurstof-, en/of Toxmetingen te verrichten en interpreteren.

Training gasmeten Ex-Ox-Tox

De training gasmeten EX OX TOX is gericht op het leren detecteren en meten van drie verschillende soorten gassen in de werkomgeving: explosieve gassen (EX), zuurstof (OX) en giftige gassen (TOX). Hieronder vindt u een korte beschrijving van elk type gas:

Explosieve gassen (EX): Dit zijn gassen die een explosieve atmosfeer kunnen veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in besloten ruimtes waar geen goede ventilatie is, of in de buurt van chemicaliën of brandbare stoffen. Het meten van explosieve gassen is belangrijk om te voorkomen dat er brand of explosies optreden.

Zuurstof (OX): Zuurstof is een essentieel gas voor de mens, maar te veel of te weinig zuurstof in de werkomgeving kan leiden tot gezondheidsproblemen of zelfs tot verstikking. Het meten van zuurstof is belangrijk om te controleren of er voldoende zuurstof aanwezig is om veilig te kunnen werken.

Giftige gassen (TOX): Giftige gassen zijn gassen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid of zelfs dodelijk kunnen zijn bij inademing. Voorbeelden van giftige gassen zijn koolmonoxide, waterstofsulfide en ammoniak. Het meten van giftige gassen is belangrijk om te voorkomen dat werknemers worden blootgesteld aan gevaarlijke concentraties van deze stoffen.

Meer informatie

Inhoud training Gasmeten

Theoriegedeelte: basisbegrippen en chemiekaart, wetgeving, veiligheid (algemene veiligheidsregels en specifieke risico’s) en vaktechniek (procedures, katalytische sensor, infraroodsensor, PID-sensor, elektrochemische sensor, gasdetectiebuisje, inzetgebieden gasdetectieapparatuur). Meetopdrachten: multigasmeter TOX (PID) en TOX (gasmeetbuisje). Beide onderwerpen bevatten een scenario en een meetopdracht. Het gaat in alle gevallen om een werkplek in een fabriek of installatie.

In de praktijk ga je 6 meetopdrachten uitvoeren, voorgeschreven meetapparatuur gebruiken en eventueel benodigde hulpmiddelen bedienen. Metingen worden uitgevoerd volgens voorgeschreven meetopstellingen

Schrijf je in voor de training

Details over de cursus:

  • Duur: 1 dagdeel
  • Inzet: 1 trainer
  • Locatie: Incompany of BHV Oefencentrum
  • Deelnemers: Maximaal 6 deelnemers
  • Certificaat: Ja
  • Lesstof: Praktijkdag
  • Lotus slachtoffer: niet van toepassing
  • Inclusief lunch: nee
  • Inclusief koffie en thee: ja
  • Speciale vereisten deelnemer: geen

zoekt u een andere training?

Wilt u zich direct inschrijven voor een cursus of training? Klik op onderstaande button om u in te schrijven voor de door u gewenste training.

alle trainingen

basim consultancy

Ook met betrekking tot vraagstukken om uw bedrijfsvoering te verbeteren en veiliger te maken zijn wij u graag van dienst. Door onze brede expertise kunnen we u met al uw vragen van dienst zijn.

Naar overzicht

baim producten

Basim veiligheid biedt u een breed scala aan producten om uw bedrijfsvoering veilig te maken en te behouden. Ook kunt u met onze producten aan uw wettelijke verplichtingen voldoen.

webshop