Skip to main content

VEILIG WERKEN IN BESLOTEN RUIMTEN

Veilig werken in besloten ruimten

De training veilig werken in besloten ruimte is een opleiding die is gericht op het opleiden van werknemers in het veilig werken in besloten ruimtes, zoals tanks, silo’s, pijpleidingen en tankschepen. De inhoud van een training werken in besloten ruimte kan variëren, afhankelijk van de specifieke behoeften van het bedrijf.

Wat houd de training in?

 1. Deelnemers leren wat besloten ruimtes zijn en hoe ze zich kunnen manifesteren (bijvoorbeeld als tanks, silo’s, pijpleidingen of tankschepen).
 2. Risico’s van werken in besloten ruimtes: de risico’s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen, verstikking en andere gevaren die kunnen voorkomen tijdens het werken in besloten ruimtes.
 3. Veilig werken in besloten ruimtes: het opvolgen van veiligheidsprocedures, het gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen en het testen van de luchtkwaliteit voordat ze een besloten ruimte betreden.
 4. Reageren in geval van een noodsituatie, zoals een gaslek of een ongeval in de besloten ruimte, en hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen.
 5. Effectief communiceren met andere werknemers tijdens het werken in besloten ruimtes, zodat ze samen kunnen werken om veiligheid te waarborgen.

De training werken in besloten ruimte kan ook aanvullende onderwerpen behandelen, afhankelijk van de specifieke behoeften van het bedrijf en de werkomgeving.

Arbo en regelgeving

 1. De Arbowet verplicht werkgevers om zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van hun werknemers, ook bij het werken in besloten ruimtes. In de training wordt besproken wat de verplichtingen van de werkgever zijn en hoe werknemers hieraan kunnen bijdragen. Ook Europese regelgeving kan van toepassing zijn op het werken in besloten ruimtes, zoals de Europese Richtlijn betreffende de minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid bij het werken in besloten ruimten.
 2. In sommige sectoren zijn er specifieke regels en voorschriften van toepassing op het werken in besloten ruimtes, zoals de chemische industrie, petrochemische industrie en offshore-industrie. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de NEN-EN-ISO 14644 norm voor schone ruimtes.
 3. Trainingen over het werken in besloten ruimtes omvatten vaak ook het aanleren van veiligheidsprocedures. Hierbij wordt bijvoorbeeld besproken hoe risico’s kunnen worden beperkt en welke persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn. Ook wordt aandacht besteed aan het opstellen van een werkvergunning en aan het uitvoeren van noodprocedures.

Het is belangrijk om bij het werken in besloten ruimtes goed op de hoogte te zijn van de geldende wet- en regelgeving, omdat dit bijdraagt aan een veilige werkomgeving en het voorkomen van ongevallen.

Schrijf je in voor de training

Details over de cursus:

 • Duur: 1 dagdeel
 • Inzet: 1 trainer
 • Locatie: Incompany of BHV Oefencentrum
 • Deelnemers: Maximaal 6 deelnemers
 • Certificaat: Ja
 • Lesstof: Praktijkdag met E-learning
 • Inclusief lunch: nee
 • Inclusief koffie en thee: ja
 • Speciale vereisten deelnemer: geen

Zoekt u een andere training?

Wilt u zich direct inschrijven voor een cursus of training? Klik op onderstaande button om u in te schrijven voor de door u gewenste training.

Alle trainingen

Basim Consultancy

Ook met betrekking tot vraagstukken om uw bedrijfsvoering te verbeteren en veiliger te maken zijn wij u graag van dienst. Door onze brede expertise kunnen we u met al uw vragen van dienst zijn.

Naar overzicht

Basim Producten

Basim veiligheid biedt u een breed scala aan producten om uw bedrijfsvoering veilig te maken en te behouden. Ook kunt u met onze producten aan uw wettelijke verplichtingen voldoen.

Webshop